مديريت تغيير، كليد افزايش بهره وري صنايع
در جلسه ای که در روز پنچشنبه آخرین روز پاییزی سال 1391 برگزار گردید، آقای دکتر صمد بنیسی موضوعی را پیرامون ارتباط با صنعت مطرح کردند و جلسه با مطرح كردن اين سئوال آغاز گرديد:
چه کاری سخت تر از شکافت هسته ای است؟
پاسخ به این سوال شاید در نگاه اول گیج کننده باشد ولی در واقع به جرأت می توان گفت که تغییر رفتار و نگرش از شکافت هسته ای سخت تر و پیچیده تر است.
یکی از مباحثی که در ارتباط با صنعت وجود دارد رسیدن به زبانی مشترک است تا دانشگاهیان و محققان بتوانند با صنایع به درستی تعامل داشته باشند. در سیستم های دولتی که حقوق همه مدیران و کارکنان بدون ارزیابی عملکردشان در سیستم پرداخت می گردد مدیران الزامی بر ایجاد تغییر در جهت بهبود بر خود ندارند. به عبارت دیگر در سیستمی که برای مسئولین صنایع توبیخ و تشویق واقعي تعریف نشده یا فقط محدود به چند بخشنامه است، آیا انتظار ايجاد تغييرات وسيع صحيح است؟ حال اگر ايجاد اين تغییر باعث افزايش مراقبت و نگهداری از فرآيند و يا تجهيزات شود، شدت مقاومت بيشتر مي شود.
فرض کنید در چنین سیستمی بخواهید علم خود را جهت بهینه سازی بکار بگيريد. بدون شک نه تنها نبايد استقبال از آن را انتظار داشت بلکه بايد منتظر مقاومت كه به شكل هاي مختلف بروز مي كند را داشت. اين وضعيت عمدتا به صورت ايجاد تنش بين مجري دانشگاهي و كارفرماي صنعتي مشاهده مي شود.
در کشور هایی که از نعمت نفت بی بهره اند و دوام حکومتشان به صدور کالاهای غیرنفتی و تولیدات داخلیشان است، مدیران و کارمندان صنایع بر حسب لیاقت و شایستگی انتخاب می شوند و دوام مدیریتشان منوط به پیشرفت و بهینه سازی روز افزون و بکارگیری علم روز می باشد. از آنجا كه نفع سيستم مهم است در صورتی که کوچکترین کم کاری از جانب آنان صورت گیرد به سرعت با آن ها برخورد مي شود. در این شرایط که مدیران ادامه كار خود را منوط به بهبود فرآيند مي بينند چاره ای جز روی آوردن به دانشگاه به عنوان مهد علم و حلال مشكلات ندارند.
نكته ديگر اين است كه چرا كارخانه ها ي مشابه در ايران و خارج از ايران كارآيي بسيار متفاوتي دارند؟
اکنون که طبق سند چشم انداز با جامعه ی آرمانی خود کمتر از 13 سال فاصله داریم آیا فقط رشد علم مهم است؟ باید توجه داشت که قبل از آن باید خود باوری تقویت شود و اينكه همه به دنبال راه بهتر در كارها باشند.
در سال هاي نه چندان دور به دليل جایگاه علم در کشور نرخ رفتن به خارج براي ادامه تحصیل بسيار بالا بود ولي با رشد پايه هاي علمي در كشور در مواردي بسیاری از موسسات تحقیقاتی معتبر خارجی به كارهاي علمي انجام شده و فارغ التحصیلان ایرانی اعتقاد بالا دارند.
مديران ما در دهه آينده بايد به فكر يافتن روش هاي مديريتي باشند كه راهكارهاي پيشنهادي از طرف محققان داخلي را بتوانند در سيستم خود به اجرا بگذارند. نبود اين حلقه مهم مديريتي اكثر پژوهش هاي دانشگاهي را تبديل به نظريه هاي غير كاربردي مي كند. در صنايعي كه مديري در كنار محقق دانشگاهي توانسته راه هاي پيشنهادي براي بهبود را با ايجاد كمترين تنش در سيستم به اجرا بگذارد به موفقيت هاي چشمگيري دست يافته است.
کپی برداری از مطالب سایت با ذکر منبع بدون مانع است.